04-04-07

Beatles hoezen 6: Rubber Soul

RUBBER SOUL


Rubber Soul - Robert Freeman

Robert Freeman wou een foto vanuit een ander perspectief en met een nieuwe kleur tonalitiet. Hij zocht naar een combinatie van bruin, zwart en groen, om een monochroom effect te krijgen. Daarom liet hij de vier suede jassen dragen en plaatse hen voor een rhododendronstruik. Freeman meent zich te herinneren dat de foto werd getrokken in de tuin van Kenwood, Lennon's huis in Weybridge.
Mark Lewisohn en Piet Schreuder beweren echter dat het gebeurde in een bos  in Old Lane, Hatchford End bij Cobham.

 

Enkele dagen later kwamen de Beatles samen in het appartement van een vriend omde meest geschikte foto uit te kiezen. Robert Freeman projecteerde de dia's op een witte karton, met de afmetingen van een LP-hoes. Plots begon de karton zaxhtjes weg te glijden. Daardoor werd de projectie vervormd en de gezichten lang gerekt. Ze vonden het resultaat mooi en vroegen Robert of hij het zo kon afdrukken. En dat lukte.

Freeman zelf is niet tevreden over het resultaat. Hij vind dat het budget dat EMI hem ter beschikking had gesteld te beperkt was. In een van zijn fotoboeken drukte hij later de foto af in sepia-tinten (kijk ook op bladzijde 196 van The Beatles Anthology boek). Dat was het resultaat waarnaar hij streefde: een afspigeling van de veranderingen in het leven van de vier jonge mannen..


de sepiaversie in een boek van Robert Freeman

 

De titel is een woordspeling op "Plastic Soul". Dat was een uitdrukking waarmee zwarte muzikanten smalend de muziek van The Rolling Stones omschreven. Op Anthology 2 kun je horen hoe Paul uitroept "Plastic soul, man, plastic soul", na take 1 van ‘I'm Down’.

 

De vier gezichten op de hoes zijn herkenbaar genoeg, zodat er geen groepsnaam nodig was.

 

Voor de achterhoes werden acht rechthoekige zwart-wit foto's van Robert Freeman gekozen. Twee van elke Beatle.


Achterhoes van Rubber Soul - foto's Robert Freeman

Commentaren

businessmen they drink my wine Ik heb een link gelegd vanuit hoochiekoochie.

Gepost door: martin pulaski | 10-04-07

De commentaren zijn gesloten.