03-06-07

Beatles hoezen - A Collection of Oldies

A COLLECTION OF BEATLES OLDIES... BUT GOLDIES


A Collection of Beatles Oldies - David Christian

Tegen het najaar van 1966 liet George Martin aan de platenmaatschappij E.M.I. weten dat de Beatles geen plaat zouden klaar hebben tegen Kertsmis. Dat liet hen de mogelijkheid om voor het eerst een  "Greatest Hits" comilatie van de groep uit te brengen. Doordat in die tijd in Engeland singles zelden op een langspeelplaat werden gezet, stonden er acht nummers op de verzamelaar die nog niet eerder op LP waren verschenen. Bovendien was één nummer, 'Bad Boy' nog niet eerder uitgebracht in het Verenigd Koninkrijk, wat de plaat nog aantrekkelijker maakte voor de verzamelaars.

De tekening op de voorzijde van de hoes was van David Christian, in een typische jaren zestig stijl.

 

Voor de achterzijde werd gekozen voor een kleurenfoto van Robert Whittaker (sic). Die werd getrokken op 30 juni 1966, terwijl de groep op tournee was in  Japan. Voor hun eerste optreden in de Nippon Budokan Hall begonnen ze aan een schilderij met olie en waterverf op een groot vel papier.


De foto op de achterzijde van de hoes - Robert Whitaker

De fotograaf Bob Whitaker, die was meegereisd, was er getuige van hoe, na het concert, de vier verder werkten aan hun kunstwerkje, terwijl ze naar de lakplaten van Revolver luisterden en wat sterks rookten. In het midden van de tafel stond een lamp, waarrond gewerkt werd.

Toen alles klaar was werd de lamp weggenomen en signeerden de vier de tekening, zodat die kon worden verkocht voor een goed doel.

Een andere foto van de schilderende Beatles is te zien in het boek The Beatles Anthology.


The Beatles aan het schilderen in Japan - Robert Whitaker


Het complete en gesigneerde schilderwerk

De commentaren zijn gesloten.