27-05-08

Een dode mus

Ken je de Dead Parrot sketch van Monty Python? Een man heeft een mooie blauwe papegaai gekocht. Maar die blijkt dood  te zijn. Hij brengt hem terug naar de winkel.
"Vind je hem niet prachtig, meneer?" probeert de verkoper.
Ik voel me net als John Cleese serieus in de zak gezet.
Onze TV heeft het begeven. Nu vind ik dat niet zo erg. We hebben er jaren geen gehad.
Maar ja, we hebben drie dochters in huis en die kunnen niet zonder.
Dus moest er een nieuwe TV komen.
En tegenwoordig moet dat dan digitaal zijn. Dat beeld is zoveel mooier en scherper. Een INDI box dus. En een speciale HDMI kabel, want anders heb je nog kwaliteitsverlies. Kortom: we kopen een TV van 700 euro en betalen 1200 euro. Zo gaat dat.
Een week later komen ze die spullen installeren. Veel uitleg is niet nodig want alles gaat vanzelf.
Tot 's avonds iemand  de TV wil aanzetten. Geen beeld. Een foutmelding. Dat onze TV de HDMI kabel niet ondersteund vanwege een kopieerbeveiliging. Dat we met een componentenkabel moeten aansluiten.
Via de video kunnen we nog wel TV kijken, maar die zet zich na vijf minuten in slaapstand. Elke vijf minuten.
Dus nemen we op waar we naar kijken. Dan is het beestje actief.
De volgende dag komt er een technicus van de firma. Dat kan alleen tijdens de werkuren. Ik race even naar huis, om die man binnen te laten.
Hij leest de foutmelding, krabt zich in het haar en stelt voor: "Ga de HDMI kabel omwisselen voor een componentkabel. De TV gaat wel via de gewone scart aansluiting. Dat is wel niet digitaal, maar het beeld is toch goed."
Die avond ga ik dus terug naar de winkel. De nieuwe kabel is een meter langer en 5 euro goedkoper. Maar hij past niet. De gaatjes staan te kort bij elkaar en een van de pluggen valt er steeds uit.
Trouwens, we hebben nog geen beeld. Ook niet als ik de pluggen er in blijf duwen.
Opnieuw naar de winkel. De vriendelijke man heeft ook nog nooit van het probleem gehoord. "Het is het allernieuwste model van de TV's. Misschien is die beveiliging iets nieuws. Ik zal eens met de fabrikant bellen. Na het weekend laten we u iets weten."
Vandaag krijg ik dus het bericht. Hij heeft zowel met de fabrikant van de TV als van de INDI gebeld. Ze kennen het probleem, maar kunnen er nu niets aan doen. Zodra ze een oplossing hebben wordt die via de kabel verzonden en worden we verwittigd. Neen, hij weet niet wanneer dat zal zijn.
Wat moet ik daar nu mee?

Ik kan er echt niet bij waarom je een digitale TV zo zou beveiligen dat digitale ontvangst onmogelijk is. 

Commentaren

evolutie? ik heb het de laatste jaren in mijn directe omgeving al veel en dikwijls gezegd: "de wereld" is vandaag zo gecompliceerd geworden dat niemand nog benul heeft van iets. Als een voorwerp dienst weigert, kost een herstelling je al even veel als een nieuw model; die herstellingskost maken ze zo hoog, zodat je toch een nieuw model koopt, want in feit KUNNEN ze niks meer herstellen de dag van vandaag. Triestig, maar 't is zo. Hetzelfde met "probleemmeldingen" bij Telenet, Electrabel of wie of wat dan ook: je wordt tegenwoordig gewoon van het kastje naar de muur gestuurd, terwijl het eind jaren '70, begin jaren '80 nog allemaal zo simpel ging: je belde iemand op van 'den RTT' of 'den ellentriek', en een uur later stond er iemand aan je deur en 't probleem was meteen opgelost. Feit is: We zijn onszelf met z'n allen aan het vergalopperen aan de nieuwe technieken, en vooral ook BLIND aan het staren op de dumpingprijzen bij ketens als MediaMarkt & co. Vroeger kocht je je tv of afwasmachine in de plaatselijke electrozaak en als je na 10, 15 jaar eens een herstelling diende te laten doen, kostte dat max. 500 bef. en je voorwerp maakte nog z'n 20ste verjaardag mee. Tegenwoordig mag je al blij zijn als je flatscreen digitale tv 5 jaar meegaat. Om nog maar te zwijgen van de pc's die allemaal meer en rapper dienen te presteren: die crashen tegenwoordig al binnen de 3 jaar. Evolutie? Achteruitgang ja...

Gepost door: RoenHetZwoen | 28-05-08

Goeie, ouwe tv Ik heb in het begin van de platte-tv-rage nog snel een Orion gekocht in de Makro. 250 euro. 3 jaar oud intussen, haarscherp beeld op 50 Hz. Geen gezever over 100 Hz. Geen plat beeld dat tòch op geen kloten trekt zonder digitale decoder.

Valt het trouwens niemand op, dat men in tv-winkels geen kabeluitzendingen meer toont? Men toont veel liever dvd's en blu-rays, die geven altijd mooi beeld. De kabel hebben ze uitgetrokken, want daarmee trekt het dus op geen... oeps, ik val in herhaling.

Gepost door: . | 29-05-08

De commentaren zijn gesloten.