10-06-08

Generatieconflict

 decoration

Petje: Nog een jaar of twee drie en dan zijn er geen cd-winkels meer. Dat is passé. Die zijn gewoon niet meer leefbaar.

Bierbuik: Denkt ge? Ik denk van niet. Allee, dat hoop ik toch. Ik zou het spijtig vinden. Voor mij is een echte cd toch iets anders dan zoiets wat ge zelf brandt. Ik heb dat toch veel liever dan die dingskes op uwe computer of een mp3-speler of zoiets. Dat is toch echter.
En ge hebt dan ook een schoon hoeske daarbij en zo. Dat is toch veel chiquer. 

Petje: Beu, voor mij hoeft allemaal niet, hoor. Ik vind het juist allemaal veel gemakkelijker. Een beetje googelen en ik vind alles wat ik wil. Ik haal het binnen, luister een paar keer en als het mij niet aanstaat vliegt het de  prullenbak in. Ander en beter! 

Bierbuik: Maar dat is allemaal zo vluchtig. Vroeger ging een plaat veel langer mee. Dan hoorde ge iets nieuw van Springsteen of zo maanden en maanden lang op de radio. Nu, hoop en al, ene keer of drie en 't is al weer gedaan.
Het gaat veels te rap allemaal, tegenwoordig.
Vroeger moest ge ook echt gaan zoeken naar iets. Van tijd duurde het maanden of zelfs jaren eer ge een bepaalde plaat vond. Ik ging regelmatig naar Maastricht, Luik of Aken, speciaal om daar te gaan kijken in de platenwinkels. En als ik al eens in Amsterdam, Londen of Parijs was, dan zat ik zeker de helft van de tijd in de tweedehandszaken. Want daar had ge het meeste kans om iets speciaals te vinden.
Dah hoorde ge iets van iemand of ge had er iets over gelezen of zo. Ik had altijd lijstjes in mijn zakken zitten met platen die ik wou hebben. Tim Buckley, Nick Drake, Fred Neil, Tim Hardin... Die kon ge niet zomaar overal vinden. Daar moest ge lang naar zoeken.
En na een tijdje kenden al die mannen van die platenwinkels u en die hielden dan van tijd iets op zij, speciaal voor u. "Is dat niks voor u?" vroeg die dan en dan had 'm een plaat van Sandy Denny of zo.
Gelooft ge dat ik er zeker vier jaar over gedaan heb om die drie platen van Nick Drake bijeen te zoeken? 

Petje: Alle jong. Dat is het 'm juist. Tegenwoordig kunt ge dat gewoon bestellen bij Amazon.com of cd-baby of zo.

Bierbuik: Ja, maar dat zoeken was zeker even plezant als het vinden zelf. Als ge dan iets speciaal gevonden had, dan liep ge daar zo mee op straat. En van tijd kwam ge dan iemand tegen die dat ook kende en die sprak u dan aan. Zo van: "waar hebt ge dat gevonden?" 
Zo zijn The Rolling Stones ontstaan. Keith Richards zat op de trein en toen kwam Mick Jagger daar binnen en die had een paar bluesplaten bij: Muddy Waters en Chuck Berry of zo. En dat waren LP's natuurlijk toen. Dat zag ge ten minste. Niet van die klein plastieke dooskes. En zo zijn die twee met elkaar aan de praat geraakt. En daarmee zijn The Rolling Stones begonnen.
Zoiets zou nu niet meer kunnen, denk ik.

Petje: Er zijn anders nu wel meer groepen dan vroeger.

Bierbuik: Ja, veels te veel, denk ik soms. Als ge nu een affiche bekijkt van Torhout-Werchter of zoiets...

Petje: Rock Werchter. Torhout is er al lang niet meer bij.

Bierbuik: Ja, voila, dat bedoel ik.  Vroeger was dat overzichtelijk: de een groep had gedaan, dan ging ge een pintje drinken en tegen dat ge terug waart stond de volgende klaar. Maar nu, ge weet toch niet waart ge naar toe moet. Ze spelen allemaal tegelijk, precies. En trouwens, de  helft van die namen heb ik nog nooit van gehoord.

Petje: Ge moet keuzes maken, he. Uw programma een beetje uitstippelen van te voren. Ge moet met uwen tijd meegaan, he.
Seffens gaat ge nog zeggen dat de klank van die vinylplaten "zoveel warmer" was dan die van de cd's.

Bierbuik: Dat is ook zo. Er zijn er al veel terug van gekomen, van dat digitaal opnemen: Ry Cooder, T-Bone Burnett, Dylan, Neil Young... Allemaal.

Petje: Ja ja, maar ge moet toch toegeven dat cd's een heel stuk gemakkelijker zijn dan vinyl. Als ge een bepaald liedje wilt horen, kunt ge dat gewoon opzetten. En als u iets niet aanstaat slaat ge dat gewoon over. Of als ge een andere volgorde wilt... allemaal geen probleem. Geen geprul met die naald en zo. En ge hoeft zeker niet meer om het kwartier op te staan om die plaat om te draaien.
En in de auto hoeft ge u ook niet meer te behelpen met cassettes. Of vond ge die ook "warmer klinken' misschien. 

Bierbuik: Nee, nee. Cassettekes, pfff... nee dat was prul.
Maar die grote hoezen van die LP's vond ik toch veel schoner. Dikwijls kon ge die dan openklappen. En in die hoes zat dan soms ook nog eens iets speciaals: een sticker, een blad met de teksten of een poster of zo.
En in tweedehands-LP's kwam ge van tijd een bespreking tegen, uit de Humo of, in Holland, uit Oor.
Ik heb zelfs ooit een liefdesbrief gevonden in een oude LP.

Petje: Ja, dat zal wel, maar met een mp3-speler kunt ge overal muziek beluisteren. Op de fiets of in de bus of zo. Dat kon met een LP niet.

Bierbuik: Maar is dat beter? Dat neemt toch ook een deel van de charme weg. Een plaat opzetten dat was zo een beetje een ritueel. Dat had iets. Daar zette ge u voor. Daar luisterde ge naar. En ondertussen bekeek ge de hoes. Dat ge nu overal muziek kunt luisteren maakt het allemaal minder waard, vind ik. Het is zo vluchtig geworden.

Petje: Maar nu kunt ge de groepen ook van te horen beluisteren op MySpace. Als ik iets niet ken ga ik altijd eerst eens kijken op hun homepage en dan kunt ge al een paar dingen beluisteren. Met sommige artiesten hebt ge zelfs rechtstreeks contact. Kunt ge wat commentaar geven.
En de clipkes en zo staan allemaal op YouTube.

Bierbuik: Dat is nog zo iets: er zijn toch geen muziekprogramma's meer op TV. Vroeger had ge iedere zaterdag Rockpalast op Duitsland en iedere week TopPop op Holland. Ik weet nog toen Iggy Pop de boel kwam afbreken. In zijn bloot lijf, viel die de planten aan en die beet daarin en zo.

....

Commentaren

Shitload Ik weet het ook allemaal niet meer zo goed Peerke. Maar ik weet wel dat ik het op mijn heupen krijg van die shitload aan releases de laatste jaren. Wat Martin (Pulaski) onlangs zei is waar: als een plaat nu goed is, is ze dat over 20 jaar nog. Maar feit is: Zelfs cd's gaan vandaag niet meer lang mee: na een paar jaar (of in vele gevallen zelfs geen jaar meer) is een cd al out of print. Dus kan je over 20 jaar nog onmogelijk te weten komen of die bepaalde cd van vandaag inderdaad zo goed is als men beweert. het is allemaal verschrikkelijk gecompliceerd geworden door dat vervloekte internet. Bon, ik ben er ook verslaafd aan (indien niet zou ik niet bloggen en wat weet ik nog allemaal), maar ik zou me verdomd veel opgeluchter voelen mocht dat hele boeltje morgen (of liefst vandaag) ontploffen. Internet dan maar het huis uitgooien? Ach, dat zou ook alleen maar tot frustratie leiden... En nu moet ik dringend de mij tot voor gisteren onbekende Kate Wolf alweer eens gaan ontdekken (zucht)

Gepost door: RoenHetZwoen | 10-06-08

Kate Wolf Ah voila, Kate Wolf is nu typisch een voorbeeld van wat ik hierboven al aangaf: iemand naar wiens platen je vroeger heel lang moest zoeken. Ze is hier in Europa zo goed als onbekend. Een jaar of vijf geleden heb ik een tijdje naar haar werk gezocht, maar ik heb nooit iets gevonden.
Maar via het internet zal je wel een paar cd's van haar kunnen bestellen.
We lezen het wel op je blog als het zo ver is. ;-)

Gepost door: Peerke | 10-06-08

Zo jong oud ? Het is al goed! Ik kan daar echt niet ( meer) tegen (op)!

Gepost door: Mie | 10-06-08

generatieloos!? Dank Peerke, ik realiseer me nu dat ik oud word, hoe ik mezelf ook voorhoud met mijn tijd mee te gaan, ik word oud. Of erger: ik ben oud geworden...
Natuurlijk heb ik een mp3speler - maar eigenlijk vind ik het geen geluid - natuurlijk maak ik gebruik van het net.
Maar muziek als wegwerpproduct zal ik wel nooit (meer) aan kunnen wennen, hou hard ik ook probeer om bij te blijven. Peerke, ik ben oud geworden.

Gepost door: tom | 10-06-08

Dat is allemaal waar Peerke maar het getuigt ook van een specifieke visie eigen aan leeftijd en opgroeien. Ga een aantal jaren verder terug in de tijd en je kan dezelfde discussie voeren waarbij iemand zegt dat het toch spannender was als eens iemand optrad en dat die platen toch niet hetzelfde zijn. Of dat je vroeger uren naar één nummer kon luisteren en dat die paar 78' toerenplaatjes op bakeliet toch meer waren dan die slappe vinyl, en dat...

Ik snap wat je zeggen wil en ik ben oud genoeg om zelfs de opkomst van de cd nog meegemaakt te hebben maar ik wil me behoeden voor vals romantisme en stellingen als "toen betekende muziek nog iets".

En Roen, mensen die internet vervloeken zijn hetzelfde type mensen die vroeger de auto vervloekten of de radio of gelijke rechten of...mensen die bang zijn dat ze niet meer mee zijn en geloven dat het vroeger beter was. De wereld verandert, en misschien zijn we niet meer mee, maar is dat zo erg?

Technologie is neutraal, alles hangt af van hoe je er als mens zelf tegenaan kijkt. We moeten -hoe verleidelijk ook- niet denken dat het "in onzen tijd" zoveel beter was want "in onzen tijd" waren we net zo hard aan het ageren tegen hen die net hetzelfde zeiden over hun tijd.

Gepost door: sezaar | 11-06-08

Was het vroeger beter? @ Sezaar

Het was mijn bedoeling om de voor- en nadelen van de moderne technologie aan te geven tegenover de toestand van vroeger. Omdat ik ook wel weet dat het heel erg op gezeur over "in mijnen tijd" lijkt, heb ik het gegoten in de vorm van cafépraat. Twee stereotypen, de bierbuik en het petje. De wat oudere man, kijkt vooral naar wat er is weggevallen, terwijl de jonge gast, de voordelen van het heden aangeeft. Vandaar ook het open einde.
Alleen heb ik, vanuit mijn achtergrond, te weinig de argumenten voor de nieuwe vormen van muziekbeleving kunnen verdedigen.
Zoals jij ook aangeeft: je haalt uit de technologie wat je wil. Het is geen verplichting. Wil je geen MySpace of YouTube bekijken, dan doe je dat niet. Wil je alleen naar vinyl luisteren: doe dat dan. Natuurlijk was het vroeger niet beter. Het was anders.

@ Mie

Het is echt allemaal zo erg niet hoor. Ik geniet elke dag, met volle teugen van de muziek van vroeger en vandaag. Brighter Than Creations Dark, For Emma Forever Ago, Lantana, Sunday At Devil Dirt, House Of refuge, All I Intended To Be... ik zou ze niet willen missen.

Ik beloof dat ik me terug ga toeleggen op stukjes over een bepaalde cd of een bepaald nummer. Ik ben nog steeds aan het werk aan Shot Of Love. Alleen is het stuk veel te lang en ongestructureerd, maar dat heeft te maken met de sessies voor die plaat. Die waren ook erg lang en ongestructureerd. Nog even geduld.

Gepost door: Peerke | 11-06-08

Ik sta er ook dubbel tegenover hoor: de kick van een plaat vinden die je al lang zoekt, in andere steden platenwinkels afschuimen, horen dat een plaat uit is en naar de winkel stormen... maar zaken bestellen vanuit mijn luie zetel is toch ook gemakkelijk. :-)

Gepost door: sezaar | 11-06-08

De commentaren zijn gesloten.